Bygga hus

bygga hus information

Bygga hus? Då har ni nog redan börjat inse vilken känsla det kan vara att bygga sig ett eget hus från grunden. Det är en mycket stor händelse i ens liv och då man förhoppningsvis ska bo i sitt nya hus resten av sitt liv är det väldigt mycket att tänka på, både före och under byggtiden. Här försöker vi hjälpa Er som funderar på att bygga hus så vi hoppas ni hittar vad ni söker.

Att bygga hus är en komplicerad process. Som beställare blir du nämligen byggherre, vilket innebär att det yttersta ansvaret för bygget ligger på dig.
Att det uppstår problem i husbyggen är inte ovanligt. Ibland har konsumenten inte insett sin roll som byggherre. Andra gånger kan det råda osäkerhet om vilken entreprenadform som gäller. Ett vanligt problem är att man inte har full koll på vad som ingår och vad som inte ingår i avtalen.
Läsa på och fråga innan man ska bygga!
Att bygga hus är en stor affär – vanligtvis den allra största i livet. Därför är det viktigt att vara ordentligt påläst. De “tråkiga” bitarna, som bygglov, avtalsformer och försäkringar, kräver minst lika mycket tid och uppmärksamhet som de mer njutningsfulla, som inredning och materialval. Utnyttja de möjligheter som finns att ställa frågor och få hjälp av en oberoende part. Konsumentvägledarna i kommunerna erbjuder en sådan objektiv och kunnig rådgivning gratis. Eller så kan du ju använda dig utav vårt forum. Här kan du leta efter information inlagda av andra användare, svara, eller ställa dina frågor själv.


Bygga kataloghus eller lösvirke
Det vanligaste är att köpa ett mer eller mindre färdigt hus – ett så kallat kataloghus – eller färdiga husdelar. Alternativet är lösvirkeshus, till exempel då man anlitar en arkitekt för att specialrita ett hus efter sina egna önskemål. Oavsett vilket kan flera olika företag bli inblandade: byggentreprenör, markentreprenör, grundläggningsentreprenör, hantverkare och så vidare. Det är viktigt att du som byggherre vet vem som har ansvar för vad. Du är ju själv ytterst ansvarig.


“Nyckelfärdigt” och andra begrepp
Se upp med begrepp som “totalentreprenad“, “nyckelfärdigt” eller “stomrest”. Vad som exakt menas kan variera från fall till fall. Därför måste du se till att få tydlig information från säljare och entreprenörer om vad deras erbjudanden innebär. Titta efter meningar som “med nyckelfärdigt menar vi att huset är så färdigt att…”. Begär annars kompletteringar.